18:22 Uşaqlarda nitq gecikməsi buna görə baş verir - Valideynlər diqqətli olsun 18:21 Autizim uşaqlarda diqqət və yaddaşın inkişafı üçün oyunu texnologiyası 18:19 Azərbaycan orbitə "Zəfər" peyki buraxıb 18:18 Hər kəsin faydalı bildiyi banan bu şəxslər üçün təhlükəlidir 18:16 Hərbi xidmətə çağırışla bağlı YENİLİK 18:14 Sabah yağış yağacaq? - Proqnoz 18:13 Əmək Məcəlləsinə "Məsafədən (distant) iş" anlayışı əlavə edilir 18:12 Dünyanı qorxuya salan "H3N2" virusu ölkəmizdə də yayıla bilərmi? - AÇIQLAMA 18:11 Uşağı doğulan kişilərə 14 gün məzuniyyət veriləcək 18:09 Hande Erçel 2 milyon dollara malikanə aldı

İmmunitetin möhkəmləndirilməsi üçün əsas qida məhsulları açıqlandı

İmmunitetin möhkəmləndirilməsi üçün əsas qida məhsulları açıqlandı

"Optimal immun funksiyanı qorumaq üçün əsas amil balanslı qidalanmadır. Göbələklərdə, balıqda və yumurtada mövcud olan "D" vitamini immun sisteminin fəaliyyətini yaxşılaşdırır, ət və paxlalılarda olan sink virusların yayılmasını ləngidir, Braziliya qozu və dəniz məhsullarında olan selen isə hüceyrələri oksidləşmədən qoruyur".


May.Az-ın gazeta.ru-ya istinadla verdiyi məlumata görə, bu barədə nutrisioloq-texnoloq Liliya Fedulova məlumat verib.


Mütəxəssis qeyd edib ki, rasionda mütləq "C" vitamini, beta-karotin ("A" vitamininin prekursoru) və polifenollarla zəngin fərqli rəngli meyvə və tərəvəzlər olmalıdır.


"Bu maddələr selikli qişaların baryer funksiyasını gücləndirir və hüceyrələrə zərər verən sərbəst radikalları neytrallaşdırır", - deyə o bildirib.


Həmçinin mütəxəssis qoz-fındıq və tumlarda olan "E" vitaminini unutmamağı tövsiyə edib.


"Bu vitamin hüceyrə membranlarının bütövlüyünü qoruyur. Eyni dərəcədə vacib olan kefir, turş kələm və kimçidəki probiotiklər isə bağırsaq mikrobiomunu dəstəkləyir. Unutmayaq ki, immun hüceyrələrin 70%-ə qədəri bağırsaq divarlarında yerləşir", - deyə Fedulova bildirib.


Nutrisioloq vurğulayıb ki, immun sisteminin normal işləməsi üçün amin turşuları vacibdir. Onun sözlərinə görə, arginin (ət, balıq, paxlalılarda var) azot oksidinin sintezində iştirak edərək makrofaqların (hüceyrələrin enerji stansiyaları) və T-limfositlərin aktivliyini tənzimləyir.


"Başqa bir amin turşusu olan qlutamin (quş əti, yumurta, kələm) bağırsaq epitel hüceyrələrinin - enterositlərin əsas enerji mənbəyidir. Cistein (kəsmik, brokoli, sarımsaq) isə patogenlərin neytrallaşdırılmasına kömək edir", - deyə o bildirib.



Yandex.Metrika
KatStat.ru
MobTop.az
menu Menu game Oyunlar mail Poçt live Live profile Страница