Operativ xəbər portalı!

Dili seçin

Diyetoloqlar arıqlamaq üçün vacib olan içkini açıqlayıblar

Diyetoloqlar arıqlamaq üçün vacib olan içkini açıqlayıblar

Zülal (protein) arıqlamaq vasitəsi kimi uzun tarixə malikdir. Lakin zülalla zəngin olan və arıqlamaya kömək edəcəyini vəd edən içkilərin çoxluğu insanı çaşdıra bilər. 

Əgər siz sadə, lakin yüksək zülal tərkibli və doğrudan da arıqlamağa kömək edən bir içki axtarırsınızsa, şəkərsiz, yağsız kefirə diqqət yetirin.

BAKU.WS xəbər verir ki, bu barədə "EatingWell" nəşri yazıb.

Bu içki təkcə zülalla zəngin deyil, həm də probiyotiklər, vitaminlər və minerallar ehtiva edir. Bundan əlavə, o, olduqca universal içkidir. Qidalanma mütəxəssisləri izah ediblər ki, niyə məhz şəkərsiz, sadə, yağsız kefir arıqlama üçün bu qədər effektivdir.

Kefir toxluq hissini qorumağa kömək edir

"Doyurucu qidaların qəbulu, ümumi gündəlik kalori qəbulunun azalmasına gətirib çıxarır ki, bu da zamanla arıqlamaya səbəb olur," – deyə diyetoloq Mendi Enrayt bildirib.

O, əlavə edib ki, kefir bu funksiyanı çox yaxşı yerinə yetirir, çünki tərkibində kifayət qədər zülal var. Bir stəkan şəkərsiz, yağsız kefirdə təxminən 9 qram zülal olur.

Zülal iştahanı bir neçə yolla tənzimləyir: aclıq yaradan hormonların səviyyəsini azaldır, eyni zamanda toxluq hissini təmin edən hormonların ifrazını artırır. Bu da artıq yeməyin qarşısını almağa kömək edir.

Kefir orqanizmi faydalı probiyotiklərlə təmin edir

Kefir canlı və aktiv mədəniyyətlərlə zəngindir, yəni probiyotiklər adlanan faydalı bakteriyalarla doludur.

Diyetoloq-nutrioloq Monik Rişar qeyd edib ki, "bağırsaq mikroflorasının balansda olması metabolizmin yaxşılaşması, insulininə həssaslığın artması və iltihabın azalması ilə əlaqəlidir - bunların hamısı sağlam çəki tənzimlənməsində mühüm rol oynayır."

Tədqiqatlar göstərib ki, kefirdə olan Lactobacillus kimi bəzi probiyotik növləri artıq çəkiyə və piylənməyə meyilli insanlarda çəki artımının qarşısını almağa və arıqlamaya kömək edə bilər.

Kefir iltihabı azaldır

İltihabla bədən çəkisi arasındakı əlaqə dərhal nəzərə çarpmaya bilər, amma bu əlaqə reallıqdır. Yağ hüceyrələri iltihab yaradan hormonlar istehsal edir və zamanla bu, artıq çəkili insanlarda xroniki zəif iltihaba səbəb ola bilər.

Bu, təkcə xroniki xəstəliklərin riskini artırmır, həm də orqanizmin insulini səmərəli istifadə etməsini çətinləşdirir. Nəticədə çəki artımı daha da sürətlənə bilər.

Mendi Enraytın sözlərinə görə, kefir tərkibində iltihabəleyhinə təsirli probiyotik növlər daşıyır.

Qan şəkəri üçün faydalıdır

Qan şəkərinin sabit səviyyədə saxlanması aclıq, yorğunluq və əsəbilik yaradan kəskin dəyişikliklərin qarşısını alır.

Yağsız, şəkərsiz kefir yüksək zülallı, lakin az şəkərli içkidir. Bu birləşmə qan şəkərinin tarazlığını qorumağa kömək edir.

Diyetoloq Qabriyel Kişner deyib:

"Kefirin qanda şəkərin səviyyəsini sabitləşdirdiyi, enerjini və aclıq hissini taraz saxladığı sübut edilib. Bu, qida istəklərini və artıq yeməyi azaltmağa kömək edir."




Яндекс.Метрика MobTop.az