16:43 "Xanım rəqibim yoxdur" 16:42 Pensiyalar bu tarixdə ödəniləcək 16:39 Qurdun yeni mahnısı gündəm oldu - Dinlənmələr sürətlə artır 16:37 Qoxuya qarşı mübarizə: Bir neçə damcı limon suyu yox edir 16:35 İnsanlar niyə xəbər saytlarından xəbər oxumaq istəmirlər? - MEDİA EKSPERTİ AÇIQLADI 13:56 Sabah Bakıya yağış, rayonlara qar yağacaq 13:55 Günəşdə güclü partlayışlar baş verib 18:22 Uşaqlarda nitq gecikməsi buna görə baş verir - Valideynlər diqqətli olsun 18:21 Autizim uşaqlarda diqqət və yaddaşın inkişafı üçün oyunu texnologiyası 18:19 Azərbaycan orbitə "Zəfər" peyki buraxıb

Niyə 50 yaşdan yuxarı insanlar hər gün qəhvə içməlidirlər? - SƏBƏB

Niyə 50 yaşdan yuxarı insanlar hər gün qəhvə içməlidirlər? - SƏBƏB

Səhər içkisi nəinki enerji verir və əhvalınızı yüksəldir, həm də yetkin yaşda olan insanlar üçün vacib xüsusiyyətlərə malikdir. Tədqiqatlar bunun əzələ kütləsinin saxlanmasına müsbət təsir etdiyini təsdiqləyir.

Lent.az xarici KİV-ə istinadən xəbər verir ki, bu barədə alimlər araşdırma aparıb.

Qəhvə əzələ itkisinin qarşısını necə alır?

2011-2018-ci illər arasında alimlər 50 yaşdan yuxarı 10 min amerikalının sağlamlığını araşdırıblar. Əldə etdikləri nəticələrə əsasən, onlar qəhvənin yaşlandıqca əzələ kütləsinin və gücünün itirilməsinə səbəb olan sarkopeniyanın inkişafını ləngidə biləcəyi qənaətinə gəliblər. Araşdırmalar göstərib ki, hər gün qəhvə içənlər içkidən imtina edənlərlə müqayisədə orta hesabla 15% daha çox əzələ kütləsinə malikdirlər.

Əzələ kütləsini yaratmağa kömək edən qidalar:


50 yaşdan sonra əzələləri qorumaq və gücləndirmək üçün dietanıza zülal və digər vitaminlərlə zəngin qidaları daxil etmək vacibdir:

Yumurta - 100 q yumurtada əzələ böyüməsi üçün əsas element olan 12 q protein var. Sarısı bədən yağını idarə etməyə kömək edən sağlam yağlar və karotenoidlərlə də zəngindir.

Tam taxıl çörəyi - Tərkibində 100 q məhsula təxminən 10 q protein, həmçinin artıq yağların yığılmasının qarşısını alan sağlam karbohidratlar var.

Toyuq filesi - Bu, zülalın (100 q-da 23 q), həmçinin fosfor, sink və selen kimi qiymətli mikroelementlərin əla mənbəyidir. Bütün taxıl dənli bitkilər (yulaf əzməsi, quinoa, düyü) . Onlar həzmi yaxşılaşdırır və əzələ böyüməsini təşviq edən bitki zülalının mənbəyidir.

Qızılbalıq - 100 q qırmızı balıqda əzələ sağlamlığını dəstəkləyən təxminən 20 q yüksək keyfiyyətli protein var.

Toxumlar və qoz-fındıq - Məsələn, 100 q fıstıqda 26 q zülal, balqabaq tumu 25 q və günəbaxan tumunda 23 q protein var ki, bu da onları əzələ saxlamaq üçün əla edir.

Bu məhsullar yaşlı insanlara təkcə əzələ kütləsini saxlamağa deyil, həm də ümumi sağlamlığı yaxşılaşdırmağa kömək edəcək.




Yandex.Metrika
KatStat.ru
MobTop.az
menu Menu game Oyunlar mail Poçt live Live profile Страница