16:43 "Xanım rəqibim yoxdur" 16:42 Pensiyalar bu tarixdə ödəniləcək 16:39 Qurdun yeni mahnısı gündəm oldu - Dinlənmələr sürətlə artır 16:37 Qoxuya qarşı mübarizə: Bir neçə damcı limon suyu yox edir 16:35 İnsanlar niyə xəbər saytlarından xəbər oxumaq istəmirlər? - MEDİA EKSPERTİ AÇIQLADI 13:56 Sabah Bakıya yağış, rayonlara qar yağacaq 13:55 Günəşdə güclü partlayışlar baş verib 18:22 Uşaqlarda nitq gecikməsi buna görə baş verir - Valideynlər diqqətli olsun 18:21 Autizim uşaqlarda diqqət və yaddaşın inkişafı üçün oyunu texnologiyası 18:19 Azərbaycan orbitə "Zəfər" peyki buraxıb

Kartofun sağlamlıq üçün faydaları açıqlandı – Alimlər

Kartofun sağlamlıq üçün faydaları açıqlandı – Alimlər
Alimlər kartofun sağlamlıq üçün gözlənilməz faydalarını aşkar ediblər.


Aparılan tədqiqatda yaşı 30 və daha yuxarı olan 2500-dən çox iştirakçı iştirak edib. Alimlər zamanla onların yemək vərdişlərini və sağlamlıq durumlarını təhlil ediblər.
Kartof yeməyin bədənə təsiri ilə bağlı məlumatlar 1971-ci ildə iştirakçıların təxminən 70%-dən toplanmağa başladı. Tədqiqatın müəllifləri iştirakçıların hansı növ kartoflara üstünlük verdiyini hesablayıblar.


İştirakçıların 36%-i bişmiş, 28%-i qızardılmış, 14%-i kartof püresi, 9%-i qaynadılmış kartofa üstünlük verib. Təbii ki, digər variantlar da nəzərə alınıb.


Sağlam yetkinlərdə dörd və ya daha çox porsiya ağ və ya şirin kartof yemək arasında heç bir əlaqə olmayıb. Maraqlıdır ki, qızardılmış kartof istehlak edən iştirakçılarda müxtəlif sağlamlıq problemləri riski daha az idi.


Məlum olub ki, qızardılmış kartof yeyən və eyni zamanda aktiv idman edən böyüklər arasında 2-ci tip diabetin inkişaf ehtimalı 24%, trigliserid səviyyəsinin artması riski isə 26% azalıb.


Alimlər kartofu klassik şəkildə - bişmiş, ona yağ, kəsmik və xama əlavə edərək, tədricən bişirməyi məsləhət görür.


Yandex.Metrika
KatStat.ru
MobTop.az
menu Menu game Oyunlar mail Poçt live Live profile Страница