17:20 Övlad sahibi olmaq üçün effektiv müalicə hansıdır? 17:19 Quzu ətinin qiyməti 30 manatı KEÇDİ – Daha da BAHALAŞACAQ? 17:18 "İş təklifi" adı altında fırıldaq: Kartınızı qorumağın yolları 17:17 16 noyabr Beynəlxalq Tolerantlıq Günüdür 17:16 Sabah bu ərazilərə qar yağacaq 17:15 Gələn il Azərbaycanda notbukların qiyməti artacaq? 17:14 "Telegram"da ilk hədiyyə hərracı keçirilib 17:13 Dubayda dünyanın ən hündür hoteli açılıb 23:29 ​5 gün ardıcıl QEYRİ-İŞ GÜNÜ OLACAQ - TARİXLƏR 19:23 ChatGPT-nin iki yeni versiyası təqdim olundu

Hər gün yumurta yemək faydalıdırmı? - CAVAB

Hər gün yumurta yemək faydalıdırmı? - CAVAB

Yumurtalar çoxlu qida maddələri ilə zəngindir. Ən dəyərli maddələrdən biri isə yumurtanın sarısında olan xolin sayılır. Səhər yeməyi çox zaman yumurta ilə başlayır - onu omlet kimi çalmaq, sobada bişirmək və ya bərk qaynatmaq fərq etməz.


Lent.az-ın xarici mediaya istinadla xəbərinə görə, gündə azı bir yumurta yemək olduqca asandır. Bu məhsul səhər yeməyinin sevilən komponentidir, çünki tərkibindəki zülal insanı günə tox və enerjili başlamağa kömək edir.

Yumurtanın sağlamlığa faydası


Yumurtalar qida dəyəri baxımından olduqca zəngindir. Hər böyük yumurtada təxminən 6 qram tam zülal var. Amma makronutrientlərlə yanaşı, yumurtada bir sıra vacib mikroelementlər də mövcuddur.


Bunlardan biri xolindir - yumurtanın məhz sarısında olur.


"Xolin hüceyrə membranlarını möhkəmləndirməyə kömək edir, həmçinin genlərin aktivləşib-passivləşməsi (metilləşmə) prosesində vacib rol oynayır. Xolin həm də asetilxolin adlı neyromediatorun tərkib hissəsidir və bu maddə əhvalın tənzimlənməsi və yaddaşın qorunmasında mühüm rol oynayır. Xolinin yüksək qəbulu depressiya, yaddaş itkisi və narahatlıq hallarının qarşısını almağa kömək edə bilər. Petruççiyə görə, yumurtalar həmçinin riboflavin, dəmir, sink, fol turşusu, fosfor, eləcə də A, D, B6 və B12 vitaminləri ilə zəngindir".


Hər gün yumurta yemək olarmı?


"Məlum olub ki, yumurta qanda xolesterin səviyyəsinə əhəmiyyətli təsir göstərmir. Əksinə, bəzi hallarda yumurta bu səviyyəni müsbət istiqamətdə dəyişə bilər". Son araşdırmalar göstərir ki, insan orqanizmindəki xolesterinin böyük hissəsi qidada olan xolesterindən yox, doymuş yağlar və trans yağlardan qaraciyər tərəfindən sintez olunur.


Bir yumurtada isə cəmi 1,5 qram doymuş yağ var ki, bu da təhlükəli səviyyə sayılmır. Amma yumurtanı nə ilə birlikdə yediyiniz də çox önəmlidir. Məsələn, yumurtanı səhərlər duzlu və yağlı ətlər - bekon və kolbasa kimi - ilə yemək müəyyən sağlamlıq riskləri yarada bilər.


Bu məhsullar ürək-damar xəstəlikləri və digər sağlamlıq problemləri riskini artıra bilər, amma bu risk daha çox vaxtilə və müntəzəm olaraq zərərli tərkibli məhsulların istehlakı ilə bağlıdır.


Doktor Petruççi həmçinin vurğulayır ki, yumurtanın necə bişirilməsi də onun ümumi faydasına təsir edir. Yüksək temperaturda bişirməyə dayanan keyfiyyətli yağlardan istifadəni tövsiyə edir: məsələn,


zeytun yağı


kərə yağı


üzvi təmizlənmiş (qaymaqdan alınan) yağ



menu Menu game Oyunlar mail Poçt live Live profile Страница