16:43 "Xanım rəqibim yoxdur" 16:42 Pensiyalar bu tarixdə ödəniləcək 16:39 Qurdun yeni mahnısı gündəm oldu - Dinlənmələr sürətlə artır 16:37 Qoxuya qarşı mübarizə: Bir neçə damcı limon suyu yox edir 16:35 İnsanlar niyə xəbər saytlarından xəbər oxumaq istəmirlər? - MEDİA EKSPERTİ AÇIQLADI 13:56 Sabah Bakıya yağış, rayonlara qar yağacaq 13:55 Günəşdə güclü partlayışlar baş verib 18:22 Uşaqlarda nitq gecikməsi buna görə baş verir - Valideynlər diqqətli olsun 18:21 Autizim uşaqlarda diqqət və yaddaşın inkişafı üçün oyunu texnologiyası 18:19 Azərbaycan orbitə "Zəfər" peyki buraxıb

Yaddaşı möhkəmləndirən qidalar açıqlandı

Yaddaşı möhkəmləndirən qidalar açıqlandı

Mayo Klinikasının (ABŞ-də tibb və tədqiqat mərkəzi) həkimlərinin fikrincə, yaddaş üçün ən faydalı qidalar sırasına giləmeyvə, tərəvəzlər, paxlalılar, dəniz məhsulları, zeytun yağı, göyərti və ədviyyatlar daxildir.

Mütəxəssislər qaragilə, üzüm və qarpızın antioksidantlarla zəngin olduğunu, beyni oksidləşdirici zədələrdən qoruya bilən, vaxtından əvvəl qocalmanın və demensiyanın qarşısını alan maddələrlə zəngin olduğunu deyirlər. Xüsusilə qaragilədə beyin funksiyasını yaxşılaşdıra bilən antosiyaninlər və digər flavonoidlər, qarpız isə hüceyrələri qoruyan və immunitet sistemini gücləndirən təbii maddə olan likopenlə zəngindir.

Həkimlər əlavə ediblər ki, avokado, zeytun yağı, balıq və dəniz məhsulları yaddaş funksiyasını yaxşılaşdıran və qanda "yaxşı" xolesterinin səviyyəsini yüksəltməyə kömək edən doymamış yağlarda yüksəkdir. Bu qidalar, həmçinin omeqa-3 yağ turşuları və B12 vitamini ilə zəngindir ki, bu da qanda triqliseridlərin səviyyəsini aşağı salır, damar sağlamlığını yaxşılaşdırır, qan təzyiqini və qan laxtalanmasını azaltmağa kömək edir. Bu qidalar yaddaş itkisinin də qarşısını alır.

Kakao toxumları, bibəriyə (rozmarin) və nanə flavonoid antioksidantların zəngin qaynaqlarıdır ki, bu da xolesterindən qan damarlarının zədələnməsinin qarşısının alınmasında, damarların selikli qişasının qorunmasında və qan laxtalanmasının qarşısının alınmasında xüsusilə vacibdir. Kakaonun tərkibində qan damarlarını genişləndirən və daha yaxşı (beyin daxil olmaqla) qan axını təmin edən bir birləşmə olan arginin də var.

Mayo Klinikasının mütəxəssisləri qeyd ediblər ki, küncüt toxumları beyin tonusunu və yaddaşın kəskinliyini qorumaq üçün cavabdeh olan neyrotransmitter olan dopamin istehsal etmək üçün istifadə olunan tirozin amin turşusunun mənbəyidir.

Mənbə: Gazeta.ru




Yandex.Metrika
KatStat.ru
MobTop.az
menu Menu game Oyunlar mail Poçt live Live profile Страница