Niyə yerkökü yeməlisiniz? Orqanizminiz sizə təşəkkür edəcək
Yerkökü ilin hansı vaxtından asılı olmayaraq gündəlik qida rasionumuzun bir hissəsi olmalıdır.
Haqlı olaraq “Payızın kraliçası” adlandırılan bu tərəvəzin sağlamlıq üçün çoxlu faydaları var.
Lent.az xarici KİV-ə istinadla yerkökünün faydalarını təqdim edir.
Dərinin vəziyyətini yaxşılaşdırır
Yeri gəlmişkən, narıncı kök tərəvəzlərində olan karotenoidlər və C vitamini kimi antioksidanlar orqanizmin və dərinin ətraf mühitin müqavimətinə qarşı durmasına kömək edir və artıq adlandırılan C vitamini kollagen istehsalına kömək edir – dərini gənc və elastik edir.
İmmuniteti gücləndirir
Kökdə C vitamini ilə yanaşı B6 vitamini də var. Onların hər ikisi immunitet sistemini gücləndirmək üçün işləyir, bununla da müxtəlif infeksiyaların və xəstəliklərin qarşısını alır və B6 da antikorların istehsalını dəstəkləyir - onlar xəstəlikdən sonra sürətli bərpa üçün məsuliyyət daşıyırlar.
Həzmi yaxşılaşdırır
Yerköküdə də ola bilən lif qəbizlik və şişkinliyin qarşısını aldığı üçün sağlam həzm sisteminin açarıdır.
Arıqlamağa kömək edir
Bu tərəvəzin kalorisi və yağı az olduğundan, onun müntəzəm istehlakı əlavə çəki itirilməsinə səbəb olur.
Nəfəsi təravətləndirir
Yerkökü diş fırçası ilə müqayisə etmək olar, çünki onlar tüpürcək istehsalını stimullaşdırır, bu da öz növbəsində qida hissəciklərini və bakteriyaları ağzınızdan çıxarmağa kömək edir. Nəticədə kariyes və diş əti xəstəlikləri riski azalır və müvafiq olaraq dişlərdə daha az lövhə yığılır.