Yüksək keyfiyyətli zeytun yağını saxtadan necə ayırd etmək olar: faydalı MƏSLƏHƏTLƏR
Maraqlı ve Meslehetli 0

Yüksək keyfiyyətli zeytun yağını saxtadan necə ayırd etmək olar: faydalı MƏSLƏHƏTLƏR

Əsl zeytun yağının dadı acı və kəskin ola bilər

Əsl zeytun yağının "təzə" qoxusu olmalıdır. Biyokimyaçıların dediyinə görə, dadı neytral, acı və ya ədviyyatlı ola bilər.

Lent.az xarici mediaya istinadən xəbər verir ki, ekspertlərin sölərinə görə, zeytun yağının saxtalaşdırılması bir neçə fərqli formada ola bilər, lakin iki növ saxtakarlıq ən çox yayılıb.

Vicdansız istehsalçılar aşağı keyfiyyətli zeytun yağını yüksək keyfiyyətli əlavə saf məhsul kimi etiketləyir və ya həcmi artırmaq üçün onu günəbaxan və ya kanola kimi ucuz neytral yağlarla qarışdırırlar.


Yəqin ki, zeytun yağının saxta olduğunu öyrənməyin yeganə yolu laboratoriya analizidir. Ancaq keyfiyyətsiz malları evdə tanımaq olar. Təmiz bir stəkana bir az yağ tökmək və bir qurtum almaq lazımdır ki, məhsul dilinizi tamamilə əhatə etsin. Əsl təmiz zeytun yağı meyvəli və şirin notlarla ədviyyatlı və acı olmalıdır, saxta zeytun yağı isə zəif dad və ətirli olacaqdır.

Ancaq yağda dadın olmaması həmişə saxta olduğunun açıq əlaməti deyil. Bəzi əsl zeytun yağları dadsız ola bilər. Aldanmamaq üçün mütəxəssislər etibarlı yerlərdən yağ almağı məsləhət görürlər. Saxta məhsullara ən az böyük supermarketlərdə rast gəlinir.

Bazarlarda və hətta İtaliyadakı "yerli istehsalçılardan" yağ alarkən istehlakçı ciddi sərhəd yoxlamalarından keçməmiş keyfiyyətsiz məhsul ala bilər.

Biokimyaçılar onu da əlavə ediblər ki, sınaqdan keçirilmiş yağların paketlərində zeytun istehsalçısının adı, həmçinin məhsulun alınma yeri və tarixi də ola bilər. Tipik olaraq, məhsulun mənşəyini izləmək üçün nə qədər çox imkan verilirsə, keyfiyyətin yüksək səviyyədə olması ehtimalı bir o qədər yüksəkdir.



Oxşar xəbərlər

Son xəbərlər