Qarabaşaq qanı qatılaşdırır?
Sosial 2

Qarabaşaq qanı qatılaşdırır?

Həkim qarabaşaq yarmasının qan-damar sisteminə təsirini açıqlayıb.

BAKU.WS Rusiya KİV-ə istinadən xəbər verir ki, bu barədə tibb elmləri namizədi, qastroenteroloq Rustem Sadıkov danışıb.

Həkimin sözlərinə görə, bəzi insanlar məhsulun qanı qatılaşdırdığına inanaraq qarabaşaq yarması yeməkdən imtina edirlər.

"Qarabaşaq yarması hemoglobinin əmələ gəlməsində iştirak edən dəmirlə zəngindir. Lakin bu o demək deyil ki, məhsul qanı qatılaşdırmağa qadirdir", - deyə həkim vurğulayıb.

Eyni zamanda, qarabaşaq yarmasını xüsusilə qiymətli və faydalı məhsul edən qan damarlarının möhkəmlənməsinə və elastikliyini artırmağa kömək edən rutindir (vitamin P):

"Üstəlik, rutinin qana müsbət təsir göstərərək qan laxtalanma riskini azalda biləcəyini göstərən tədqiqatlar var. Bu kontekstdə qarabaşaq yarması qan dövranını yaxşılaşdıran bir məhsul hesab edilə bilər".

O, qeyd edib ki, bu xüsusiyyət dolayısı ilə məhsulun qan durulmasına müsbət təsiri ilə əlaqələndirilə bilər.

Qarabaşağın qan damarlarına, ürəyə faydalı təsir göstərməsi, qan laxtalanma riskini azaltması onun lif və maqneziumla zəngin olması ilə də dəstəklənir.

"Hər halda, pəhrizinizə diqqət yetirərkən, qidanın qana təsirinin təkcə bir məhsuldan deyil, həm də ümumi pəhrizdən asılı olduğunu başa düşmək lazımdır", - qastroenteroloq belə nəticəyə gəlib.



Son xəbərlər