Yeməklərin xarab olmaması üçün soyuducuda belə saxlayın
Soyuducuda hər bir rəf müəyyən məhsulları saxlamaq üçün nəzərdə tutulub.
Lent.az xəbər verir ki, bu qaydalara əməl edilməməsi qida məhsullarının saxlanma müddətini qısaltmaqla yanaşı, avadanlıqların xarab olmasına da səbəb ola bilər.
Müasir soyuducular mürəkkəb qurğulardır və yeməklərin təzəliyini uzatmaq üçün temperatur zonaları nəzərə alınmalıdır. Süd məhsulları, meyvələr, ət və desertlərin keyfiyyətini qorumaq üçün ən yaxşı harada saxlanacağını bilmək vacibdir.
Yeni ilə qədər təzə və xırtıldayan xiyarı belə saxlayın -
Üst və orta rəflər aşağıdakılar üçün uyğundur:
Kərə yağı
Kolbasa
Qənnadı məmulatları
Hazırlanmış yemək.
Tərəvəz və meyvələr soyuqda tez dadını itirir, buna görə də istehsalçılar tez-tez onlar üçün təxminən 8 °C temperaturda olan xüsusi bölmələr təqdim edirlər. Belə bir bölmə yoxdursa, onları üst rəflərdə saxlamaq tövsiyə olunur.
Pomidor, xiyar və göyərti təbii dadını itirməmək üçün ümumiyyətlə soyuducuya qoymamaq daha yaxşıdır. Alma, armud, gavalı və kələm isə təxminən 8 °C temperaturda mükəmməl şəkildə saxlanılır.
Aşağı rəflər və "təzəlik zonası"
Aşağı rəflər ən soyuq yer hesab olunur, buradakı temperatur +2 ° C-ə çata bilər. Bu, təzə ət, balıq və süd məhsullarının saxlanması üçün optimal sahədir.
Bir çox soyuducular temperaturun təxminən 0-1 °C səviyyəsində saxlanıldığı "təzə zona" ilə təchiz edilib. Burada pendir, ət və balıq saxlaya bilərsiniz.
Bəzi soyuducu modellərində "təzə zonada" temperatur -3 ilə +3 °C arasında tənzimlənir.
Qapıda nə saxlamaq olar?
Soyuducunun qapısındakı temperatur 10°C-ə qədər yüksələ bilər, ona görə də qapının üstündə süd və yumurta saxlamaq tövsiyə edilmir. Onları orta və ya aşağı rəflərdə saxlamaq yaxşıdır. Qapı sousları, mayonezləri, limonları, içkiləri və işlənmiş pendirləri yaxşı saxlayacaq.
Dondurucu temperaturu
Dondurucu doludursa, optimal saxlama temperaturu -20 ilə -25 °C arasındadır. Bu, dondurulmuş qidaları uzun müddət saxlamağa imkan verəcək.
Dondurucu kamera qismən doludursa, temperaturu -16 və ya -18 °C-ə təyin etmək kifayətdir. Havanın sərbəst dolaşmasına imkan vermək üçün dondurucunu həddindən artıq yükləməmək və tamamilə boş buraxmamaq vacibdir - ən azı yarısını doldurun.
Soyuducuda düzgün temperaturu necə təyin etmək olar?
Süd qablaşdırmada göstəriləndən daha tez xarab olursa və ya yemək çox isti və ya donmuş görünürsə, yoxlaya bilərsiniz. Alkoqol termometrini 20 dəqiqə üst rəfə qoyun, temperaturu qeyd edin, sonra digər səviyyələrdə ölçün.
Temperatur gözlənildiyi kimi deyilsə, parametrləri dəyişdirin. Problemi həll etmək mümkün olmadıqda, diaqnostika üçün bir texnik çağırmalısınız.