Beyin üçün təhlükəli səhər yeməyi
Bir çox insanların sevimli səhər yeməyinin beyin üçün çox təhlükəli olduğu ortaya çıxıb.
May.az xəbər verir ki, söhbət dənli bitkilərdən gedir.
Mütəxəssislər dənli bitkilərin demans inkişaf riskini artıra biləcəyini müəyyən ediblər. Alimlər bu məhsulun tərkibində B1 vitamini kimi tanınan tiamin olduğunu deyiblər. O, qidanın enerjiyə çevrilməsinə kömək edir, sağlam sinir sistemini dəstəkləyir və idrakın zəifləməsi ehtimalını azaldır. Lakin onun artıqlığı əks effektə gətirib çıxarır.
Alimlər 1989-2011-ci illər arasında 3100 nəfərin iştirakı ilə araşdırma aparıblar. Onların hamısı pəhrizləri haqqında məlumat veriblər. Könüllülərin orta yaşı 63 idi. Məlumatların təhlili göstərir ki, çox az və ya çox tiamin qəbulu koqnitiv test skorlarına mənfi təsir göstərir.
Beləliklə, gündə istehlak edilən tiaminin optimal dozası 0,68 milliqramdır. Eyni zamanda, bir porsiya taxılda 1,2 milliqram B1 vitamini var. Alimlərin fikrincə, gündə hər əlavə milliqram koqnitiv performansın orta hesabla 4,24 bal pisləşməsinə gətirib çıxarır. Bu da idrak funksiyasının 15% azalması ilə müqayisə oluna bilər.