Bu qidalar 50 yaşdan yuxarı qadınlarda diabet riskini artırır
Dietoloqlar xəbərdarlıq edirlər ki, çox yağlı qidalar yalnız çəki artımına kömək etmir, həm də diabet inkişaf riskini artırır. Doymuş və trans yağları yüksək olan qidalar çəki artımına, insulin müqavimətinə və qan şəkərinin yüksəlməsinə səbəb ola bilər ki, bu da tip 2 diabet riskini artırır. 50 yaşdan yuxarı qadınlarda da hormonal dəyişikliklər və yavaş metabolizm müşahidə olunur, bu da şəkər səviyyəsinə nəzarət etməyi daha da çətinləşdirir.
Lent.az xarici KİV-ə istinadən xəbər verir ki, mütəxəssislər diabet riskinizi azaltmaq üçün 50 yaşından sonra hansı qidalardan qaçmaq lazım olduğunu deyib.
Dietoloq Jordan Anthony izah edir ki, doymuş yağda yüksək olan qırmızı ət iltihaba və insulin müqavimətinə səbəb olur ki, bu da tip 2 diabetin inkişafına kömək edir. Həmçinin, tərkibində xolesterin var ki, bu da ürək sağlamlığına mənfi təsir göstərir və şəkər xəstəliyini pisləşdirir.
Dr. Makael Lahey qeyd edir ki, tərkibində trans və doymuş yağlar olan qızardılmış kartof xolesterinin səviyyəsini və iltihabı artırır ki, bu da insulin həssaslığına mənfi təsir göstərir. Kokos yağı, xolesterolu yüksəldən və insulin müqavimətinə səbəb ola bilən təxminən 90% doymuş yağ ehtiva edir.
Doymuş yağ və şəkərdə yüksək olan dondurma diabet riskini də artırır. Dietoloq Coanna Anqman adi dondurma yerinə dondurulmuş qatıq və ya şərbət seçməyi tövsiyə edir.
Tam yağlı süd məhsulları, məsələn, tam yağlı süd və pendir, "pis" xolesterol səviyyəsinin artmasına kömək edən doymuş yağ ehtiva edir. Lahey vurğulayır ki, belə qidalar insulinə həssaslığı azaldır, diabet riskini artırır. Nəhayət, kolbasa kimi işlənmiş ətlər yalnız yağda yüksək deyil, həm də iltihabı artıran və qlükoza tolerantlığını pozan zərərli əlavələr ehtiva edir.